Anne Swärd: Vera

Kuva: Otava

Anne Swärd on ruotsalainen kirjailija, jonka kolmas romaani on nimeltään Vera. Vuonna 2017 ilmestynyt romaani on saanut niin ylistäviä kuin kriittisiäkin arvioita.  Bongasin itse teoksen jonkun naistenlehden lyhyestä arviosta ja lisäsin kirjan lukulistalleni. Tätä omaa arviotani kirjoittaessani luin muiden bloggareiden arvioita, ja mielipiteitä taitaa olla yhtä monta kuin on lukijaa. Ainakin teos herättää tunteita!

Tarina lähtee liikkeelle talvisesta kuvasta: hääsaattue kamppailee jäiden keskellä soutuveneillä saareen. On kuin luontokin olisi vastaan sosiaalisesti epäsuhtaista paria, joista toinen kuuluu Tukholman sosiaaliseen eliittiin ja toisen juuret ovat selvästikin aivan jotain muuta. Talvimyrskyn saartaessa hääväen saarelle morsiamen piiloteltu raskaus paljastuu, kun synnytys alkaa. Hienostosuvun matriarkka on haljeta liitoksistaan moninkertaisen skandaalin edessä. Nuori äiti, joka ei puhu ruotsia, hylkii vauvaansa Veraa.

Alkuasetelma tarjoaa lukijalle monta tarttumapintaa. Miten ihmeessä tähän tilanteeseen on päädytty? Miksi ihmiset toimivat kuten toimivat? Tarina kääriytyy vähitellen auki näkökulmahenkilön Sandrinen käydessä elämäänsä läpi. Miljöinä ovat Pariisi, Karpaatit, Itämeren rantamaisemat ja Tukholma. Sandrinen kuvaukset sodan murtamasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan vuorottelevat sodanjälkeisen elämän kuvauksen kanssa. Epätavallinen elämä epätavallisessa ajassa epätavallisine ja -toivoisine ratkaisuineen johtaa lopulta siihen, että Sandrine asuu lääkkeillä turrutettuna kultaisessa häkissä vailla omaa tahtoa, vailla halua olla äiti lapselleen. Lopulta Sandrine saa voimaa paeta kuten on paennut aiemminkin, mutta tällä kertaa hänellä on voimaa myös pysähtyä ja katsoa lopultakin lapsensa häikäiseviin silmiin.

Kirjassa on kerroksittain skandaaleja, salaisuuksia, sosiaalisten roolien puristusta, mutta myös elämistä omana itsenään, selviytymistä kuolemanvaarasta ja lopulta jonkun uuden alkamisesta. Annoin tälle kirjalle goodreadsissa viisi tähteä.

Suosittelen teosta suurten tarinoiden ystäville, jotka eivät kaihda dramaattisiakaan käänteitä.

Anne Swärd: Vera. Suomennos Jaana Nikula. 373 sivua. Otava, 2018.

Muissa blogeissa:

Kirsin kirjanurkka

Rakkaudesta kirjoihin

Kulttuuri kukoistaa