Agnès Martin-Lugand: Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia

WP_20180927_11_57_54_Pro

En muista, mistä bongasin tämän kirjan. Kirjan nimi ja kansi viehättivät. Ketäpä ei kiinnostaisi tarina pariisilaisesta kirjakahvilasta? Agnès Martin-Lugandin romaani sijoittuu kuitenkin enimmäkseen Irlantiin, eikä tarina sisällä onnellisia ihmisiä. Kahvia juodaan ja tupakkaa poltetaan paljon, on surua ja draamaa. Keskiössä on perheensä menettäneen Dianen toipuminen ja vahvistuminen. Ranskalainen kirjailija (s. 1979) on kirjoittanut tämän esikoisromaaninsa lisäksi viisi muutakin kirjaa. Esikoisensa Martin-Lugand julkaisi ensin omakustanteena, jonka jälkeen se nousi kirjabloggareiden suosikiksi ja pääsi kustantamon listoille.

Kirja on nopealukuinen, taisin lukaista sen 2-3 tunnissa. Se on juonivetoista, romanttista viihdettä, joka sisältää paljon dialogia. Henkilöhahmot ovat aika yksiulotteisia, eikä heihin oikein päässyt kiinni. Mietinkin, että kun kirja on julkaistu ensin omakustanteena, onkohan kirjailijalla ollut kustannustoimittajaa apunaan? En osaa sanoa, olisiko kirjasta tullut parempi, jos kustannustoimittaja olisi ehdottanut joidenkin kohtausten syventämistä tai rytmin paikoittaista rauhoittamista. Ehkä. Plussaa annan siitä, että loppuratkaisu ei ollut ihan arvattavissa.

Kirja on kirjaston kirja. Jyväskylässä teokseen oli yllättävän monta varausta ja niin on varmasti muissakin kirjastoissa. Eli suosittu tuntuu olevan.

Agnès Martin-Lugand: Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia. 218 sivua. Bazar, 2018.

Kirjasta on kirjoitettu myös mm. näissä blogeissa:

Kirja vieköön!

Leena Lumi

Kirjasähkökäyrä

Järjellä ja tunteella

Kirjojen kuisketta

Kirjakaapinkummitus