Ilkka Auer: Domowik

domowik
Kuva: Haamu.

No nyt! Kirjailija Ilkka Auerin äskettäin ilmestynyt romaani Domowik on sadunomaista fantasiaa parhaimmillaan. Se on nuorille suunnattu, mutta taianomainen maailma ja joulun tunnelma uppoaa kyllä aikuiseenkin: ”Et ole koskaan liian vanha saduille.” Kirjailija on tehnyt teoksestaan trailerin, joka mielestäni kuvastaa hyvin kirjan lämmintä tunnelmaa ja visuaalista maailmaa.

Kirjassa seitsemäsluokkalainen Wilma perheineen saa yllättävän perinnön isosedältään ja perheellä on muutto edessä. Raaseporin linnan naapurustossa sijaitseva Hästebäckin kartano tuntuu odottaneen Wilmaa ja talo herääkin eloon uusien asukkaita myötä. Wilma alkaa ratkoa isosedän jättämiä vihjeitä ja talo ympäristöineen alkaa paljastaa salaisuuksiaan. Jouluun on enää kaksi päivää aikaa ja Wilma joutuu kohtaamaan myös synkkiä ja pelottaviakin salaisuuksia. Onneksi Domowik-kotihenki ja muut ystävät auttavat.

Ilkka Auer on luonut tarinan, jossa tavallinen maailma elää rinnakkain satumaailman kanssa, on salaisuuksia täynnä oleva vanha kartano henkineen ja aaveineen, on kaveriporukka, joka leikkii ja käy eväsretkillä (tottakai!) linnanraunioissa (jep!), on synkkä ja pelottava vastus, ja tietenkin joulu, jonka tunnelma on kuin Harry Potterin suuren juhlasalin juhlista. Auer on konkari fantasian kirjoittajana ja hänen taitonsa pääsevät romaanissa hyvin esiin. Maailma on herkullinen ja visuaalinen, Wilma sopivan peloton päähenkilö ja tarina vetää hyvin.

Lämmin suositus joko joulun odotukseen tai lahjaksi muuten vain! Kirja sopii monenikäisille, eniten ehkä alakoulu-yläkoulu -akselille. Jos uskaltaa lukea Harry Potteria, uskaltaa varmasti tätäkin 🙂

Kirja on arvostelukappale.

Ilkka Auer: Domowik. 262 sivua. Haamu, 2018.

Muissa blogeissa kirjoitettua:

Kirjahullun päiväkirja