Mamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasi

sanchez

Junaa odotellessa, kevättalven pakkasia paossa, katselin pienen kaupan pokkaritarjontaa. Mamen Sánchezin kirjan nimi ja kansikuva alkoivat vetää puoleensa, ja kun kannessa luvattiin teoksen olevan ”Ihastuttava hyvän mielen kirja”, yhdistelmä oli vastustamaton. Lueskelin takakansitekstin sekä kirjailijaesittelyn, ja ostin kirjan. Kyllä kannatti. Mamen Sánchez (s. 1972) on Madridissa asuva espanjalainen menestyskirjailija, jonka vuonna 2013 ilmestynyt On ilo juoda teetä kanssasi on maagisrealistinen, kepeä, romanttinen, humoristinen ja vakavakin kertomus englantilaisen ja espanjalaisen kulttuurin kohtaamisesta, rakkaudesta, mysteeristä, kirjallisista haamuista sekä Earl Greysta.

Olen joskus nuorempana asunut vuoden Espanjassa. Vaikka siitä on aikaa, muistikuvat paikalliskulttuurista alkoivat kirjaa lukiessa pulpahdella pintaan ja oli pakko hekotella välillä ääneen herkullisille hahmoille, kuten konstaapeli Manchegolle ja hänen toimilleen: ”Just noin!”. Myös kirjassa esiintyvät englantilaiset hahmot olivat omassa kuivakkuudessaan hauskoja. Vaikka kirjailija olikin varmasti kerännyt hahmoihinsa piirteitä kumpaankin kansallisuuteen kuuluvista stereotypioista, hän laittoi ne törmäämään toisiinsa tavalla, jossa kumpikin osapuoli oppi jotain toisesta, ja jonkinlainen yhteisymmärrys löytyi. Herkullisia ja moniulotteisia hahmoja kaikki.

Kirjassa nuorimies Atticus Craftsman saa isältään toimeksiannon lakkauttaa pieni madridilainen kirjallisuuslehti. No, helppoahan se on Lontoosta käsin tehdä kasvottomia päätöksiä, mutta Atticus kohtaakin paikan päällä lihaa ja verta olevat toimituksen naiset, joilla jokaisella on syynsä pitää kynsin hampain kiinni työpaikastaan. Seuraa katoaminen, jota alkaa selvittää englantia taitamaton, mutta omista kyvyistään erinomaisen varma konstaapeli Manchego. Tapahtumat siirtyvät Granadaan, espanjalaiset kitarat soivat, isoäidit parantavat magialla särkyneitä sydämiä, rakkaus kadotetaan ja löydetään ja häätkin ovat tiedossa, mutta kenen? Ja kaikkea tätä seuraa rakkauden eri olomuodoista kiinnostunut kirjallinen haamu.

Melkoinen soppa siis. Paljon aineksia. Olisi niistä virtaviivaisemmankin tarinan saanut aikaiseksi, mutta kirja oli hyvin viihdyttävä ja nosti mieleen omia muistoja. Aion lukea kirjailijalta muitakin teoksia. Vaikka kirjassa juodaan Earl Greytä, nyt hellepäivinä suosittelen juomaksi jääkahvia, café con hielo, joka oli oma suosikkini kuumista kuumimpina päivinä. Tai miksei Earl Grey-jäätee? ja pimeneviin öihin hieman espanjalaisia kitaroita taustalle ja lasillinen sangriaa?

Kirja on itse ostettu.

Mamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasi. La felicidad es un té contigo. 304 sivua. Bazar, 2016.

Muissa blogeissa kirjoitettua:

Mari A:n blogi

Ullan luetut kirjat

Kirjaluotsi

Hemulin kirjahylly

Sonjan lukuhetket