Anne Leinonen: Metsän äiti

Anne Leinonen on monipuolinen kirjailija, jonka monissa teoksissa arkinen ja maaginen kohtaavat. Näistä risteyskohdista sukeutuu tarinoita, jotka kieputtavat lukijaa. Ne hämäävät, yllättävät, kauhistuttavat ja riemastuttavatkin. Metsän äiti (2017) ei ole poikkeus. Leinonen on kutonut hämäräperäisillä magiapuikoillaan kertomuksen, jossa mikään ei ole miltä se näyttää, tai ehkä sittenkin.

Suolle surmattu tyttö.

Romaanin päähenkilö on Riina, nuori nainen, joka palaa kotikyläänsä Vihainperälle keräämään aineistoa opinnäytetyöhönsä. Kotikylä on autioitumassa, mutta jäljellä olevat asukkaat ovat jollain tapaa kytköksissä toisiinsa. Riinankin sukua kylällä vielä on. Elämä ja kuolema risteävät heti tarinan alussa, kun raskaana oleva Riina törmää kuolleen miehen ruumiiseen. Tästä alkaa tapahtumien ketju, jossa Riina joutuu selvittämään kylän historiaan kytkeytynyttä mysteeriä.

Mökkiinsä palanut mies.

Saadakseen selvyyden tapahtumista, Riina joutuu sukeltamaan omaan menneisyyteensä. Unet, valvenäyt, sumuiset muistikuvat – mikä onkaan totta, mikä mielen luomaa utuverhoa? Samaan aikaan metsässä liikkuu jotain pelottavaa, vaikka metsän pitäisi olla Riinan turvapaikka. Herkkä Riina lukee metsän tunnelmia ja yrittää nähdä verhon läpi. Mitä seuraa, kun hän vihdoin näkee toiselle puolelle? Mitä jos toinen puoli onkin tämä puoli, rikos tarvitsee sovituksensa? Miten käy Riinan ja syntymättömän lapsen?

Metsä, joka hengittää.

Romaani on mielestäni jännittävä ja paikoin kauhistuttava. Siinä sekoittuu maaginen realismi kauhuun ja kansanuskomuksiin. Kirjailija on onnistunut luomaan jännitteen, joka läpäisee koko teoksen. Hän on myös ripotellut onnistuneesti vääriä johtolankoja matkan varrelle ja yllätti ainakin minut loppuratkaisullaan. Tämän kirjan otollisin lukuhetki on synkkä ja myrskyinen yö mökillä, jossa myrskylyhdyn liekki heijastuu vanhojen nukkien lasisilmistä ja tuulenpuuska tempaisee ulko-oven säpistään ja liekki sammuu: puf!

Kirjasta ovat kirjoittaneet muiden muassa myös:

Rakkaudesta kirjoihin

Oksan hyllyltä

Lukutoukan kulttuuriblogi

Kirjavinkit

Kirja on kirjaston kirja.

Anne Leinonen: Metsän äiti. 207 sivua. Atena, 2017.