Anne Leinonen: Kirjanoita

Anne Leinonen (s. 1973) on kirjoittanut nuorille suunnatun romaanin Kirjanoidan, joka aloittaa kaksiosaisen tarinan. Kirjan päähenkilö on 17-vuotias Aura, joka asuu Helbyssä, kaupungissa, joka muistuttaa häivähdyksin Helsinkiä. Eletään aikaa, jossa sähkö on tuhonnut kirjat eikä autojakaan enää ole. Aura kävelee, pyöräilee tai kulkee riksan kyydissä Helbyn eri puolille. Hänellä on isä, täti ja paras kaveri Silke, on tarinat, joita voi lukea sähköiseltä läpyskältä, mutta koulu ei enää jaksa kiinnostaa. Hän jättääkin lukion kesken. Töitä pitäisi kuitenkin löytyä.

Urbaaniksi fantasiaksi luokitellussa romaanissa Aura alkaa nähdä vilauksia toisesta kaupungista, toisesta maailmasta. Hän löytää töitä kahvilasta, Menetettyjen unelmien talosta, joka paljastuu taikuuden solmukohdaksi. Siellä Aura tutustuu oikeisiin kirjoihin, joiden sanat voivat kirjaimellisesti pelastaa hänen henkensä.

Mielestäni tarina paranee, mitä pitemmälle se etenee. Alku tuntuu ohuelta, mutta kerronta, ja se, mitä lukijalle paljastetaan, tihentyy lukujen myötä. Kirjan maailma kaavoittuu: on Helby, on vaarallinen Joutomaa, ja sitten on tämä rinnakkaismaailma, jonka arvoitus selviää Auralle. On uusia hänen elämäänsä tupsahtavia ihmisiä, joista on vaikea sanoa, kannattaako heihin luottaa vai ei. Ja silti johonkin on luotettava, jotta tasapaino kahden maailman välillä säilyy, yksin Aura ei pysty pelastamaan kaikkea, ei ehkä edes Pyryä, potentiaalista poikaystävää.

Tarinassa, tarinoinnissa ja maailman luomisessa näkyy kirjailijan mittava lukeneisuus ja ammattitaito. Kirjallisia viittauksia vilisee ja niitä on mukava bongailla. Helbyn nimien luomisessa on varmasti kirjoittajallakin ollut hauskaa. Helbystä ja Joutomaasta syntyy mielenkiintoinen kuva, johon tulee varmasti lisäulottuvuuksia ensi vuonna ilmestyvässä Noitakirjassa, joka päättää tarinan. Mitä Auralle tapahtuu? Kuinka rinnakkaismaailmoille käy? Jääkö jäljelle yhtään ihmissuhdetta, johon hän voi luottaa? Kestääkö taikuus?

Suosittelen kirjaa kaikille taikuudesta, kirjoista ja fantastisesta Helbystä kiinnostuneille. Teoksen loppuun kirjailija on koonnut lyhyen listauksen käyttämästään nimistöstä sekä viittaamistaan kirjoista. Siletä voi löytyä lisää kiinnostavaa lukemista!

Kirja on arvostelukappale.

Anne Leinonen: Kirjanoita. 228 sivua. WSOY, 2017.