Alice Hoffman: Punainen puutarha

Alice Hoffman on 1952 syntynyt amerikkalainen kirjailija, joka tunnetaan taianomaisista elementeistä ja vahvoista naishenkilöistä. Tämäkään kirja ei ole poikkeus. Tarinan/tarinoiden keskiössä on pieni Blackwellin kaupunki ja siellä sijaitseva puutarha, jossa kasvaa vain punaisia kasveja. Aikajänne on 1700-luvulta nykypäivään ja kaupunkia, puutarhaa ja Amerikan historiaa kuvataan enimmäkseen eri-ikäisten naisten kautta. Joskus ihminen on keskiössä, joskus puutarha. Hoffmanin kerronta on soljuvaa kuin kaupungin liepeillä virtaava joki; välillä se tulee lähemmäs, välillä kaartaa kauemmas.

Kustantajan sivuilta: ”Taianomainen romaani toisiinsa kietoutuvista kohtaloista. Blackwellissä Massachusettsissa on puutarha, jossa kasvaa ainoastaan punaisia kasveja. Kerrotaan, että puutarhasta voi löytää totuuden, jos sitä vain osaa ja uskaltaa etsiä.

Urhea Hallie Brady päätyy aviomiehensä kanssa juuri tuolle kohtaa Amerikkaa etsiessään omaa maapalaa, jolle asettua. Sinne, ankeriaita tulvillaan olevan joen rantaan, he päättävät perustaa kotinsa. Näin syntyy Blackwellin kylä. Ensin mustakarhuja on enemmän kuin puita, mutta pikkuhiljaa kylä kasvaa, ja seuraavat sukupolvet syntyvät jo paljon suurempaan kaupunkiin.
Hallie Bradyn jälkeläiset rakastavat, vihaavat, perustavat perheitä, jäävät yksin, jättävät kaupungin taakseen ja palaavat taas takaisin. Vanhat tarinat elävät kaupunkilaisten mielessä: hukkuneen pikkutytön kerrotaan vieläkin vaeltavan joen rannalla, ja asukkaat puhuvat edelleen muukalaisesta, joka saapui kylään sinä vuonna, kun kesä ei tullut ollenkaan.

Kaunis ja väkevä Punainen puutarha kertoo yhden amerikkalaisen kaupungin tarinan. Moniääninen historiallinen romaani alkaa 1700-luvun lopulta ja päätyy tähän päivään. Hoffman osoittaa taitavasti, kuinka vähän ihmisten ajatukset rakkaudesta ja menetyksestä muuttuvat vuosisatojen kuluessa, vaikka ympärille kasvaa kokonainen kaupunki.”

Taianomaiset elementit liittyvät luontoon, jonka osa ihminen on. Ihmisen ja eläimen (luonnon) raja pehmenee kuin hellepäivä auringon kallistuessa metsän taa. Hoffmanin kirjassa luonto (puutarha) pysyy, mutta ihmiset vaihtuvat. Jotkut ihmiset soljuvat ajan ja tarinoiden läpi, kuten kaupungin perustaja, Hallie Brady, mutta jotkut vain pilkahtavat aikajanalla. Välillä puutarhakin vain pilkottelee taustalla. Ja hyvä niin. Tarkennus lähentyy ja etääntyy vuorotellen, kuten elämässäkin.

Alice Hoffmanin Punaisessa puutarhassa elämä ja tarina soljuvat yhden kaupungin ja yhden puutarhan ympärillä.
Alice Hoffmanin Punaisessa puutarhassa elämä ja tarina soljuvat yhden kaupungin ja yhden puutarhan ympärillä.

Kirjaston kirja.

Alice Hoffman: Punainen puutarha. Gummerus 2016.