Katri Oikarinen: Luo aarteita vanhoista kirjoista

Katri Oikarisen Luo aarteita vanhoista kirjoista antaa vinkkejä ja vaihe vaiheelta -ohjeita askarteluun.

Vuonna 2015 julkaistu Katri Oikarisen Luo aarteita vanhoista kirjoista -askartelu/käsityö/tietokirja antaa neuvoja, kuinka hyödyntää vanhoja kirjoja; kuinka pidentää niiden elinkaarta ja jopa antaa niille toinen elämä. Muusikko, taiteilija ja käsityöläinen Katri Oikarinen on tehnyt oivallisen oppaan kirja-askartelun alkumetreille. Ohjeita löytyy helpoista vaativampiin, pienistä koriste-esineistä jopa huonekaluihin. Iso plussa on myös selkeät, vaihe vaiheelta etenevät kuvalliset ohjeet.

Myönnän auliisti, että kun ensimmäisiä kertoja näin vanhoista kirjoista tehtyjä askarteluja, nikottelin. Sitten aloin nähdä asian positiivisessa valossa: on paljon kirjoja, joiden sisältö kertakaikkiaan on niin vanhentunutta, ettei niitä kukaan lue. Kirjoista eroon pääseminen on myös yllättävän hankalaa. Jos laittaisi ihan roskiin, pitää kannet irrottaa eri astiaan ja sivut toiseen – hommansa siinäkin. Kirpputoreilla kirjat eivät juurikaan liiku eikä niitä välttämättä oteta vastaan edes ilmaiseksi. Joten tällä hetkellä kannustan askartelijoita hyödyntämään kirjoja uudella tavalla. Niistä saa vaikka mitä kaunista ja hyödyllistä aikaiseksi!

Tässä on Hilma, kirjasiilimme. Kirjasiili on yksi Oikarisen helpoimmista ohjeista.
Tässä on Hilma, kirjasiilimme. Kirjasiili on yksi Oikarisen helpoimmista ohjeista.

Oikarisen kirjassa neuvotaan millaisilla tarvikkeilla ja työkaluilla pääsee alkuun. Sitten voi valita jonkun yli 40:stä ohjeesta ja aloittaa työskentelyn. Itse kokeilin ensimmäisenä kirjasiiliä, joka oli helppo tehdä. Ohje soveltuu hyvin myös lasten kanssa askarteluun, sillä se ei vaadi kuin hieman kärsivällisyyttä. On myös ohjeita, jotka ehdottomasti vaativat aikuisen mukaan, sillä poraa ei parane surrutella itsekseen. Useimmiten pärjää kyllä saksilla, liimalla ja ehkä niittaajalla.

Nyt kaikki vain askartelemaan! Tehkää vaikka koko perheen yhteisenä puuhana salaovi – mikäs sen jännempää!

Kirja on arvostelukappale.

Katri Oikarinen: Luo aarteita vanhoista kirjoista. 175 sivua. Moreeni, 2015.