Kate Atkinson: Elämä elämältä

Kate Atkinsonin kirja Elämä elämältä (2014) on saanut Costa-kirjallisuuspalkinnon, ja syystä. Rakenne on kunnianhimoinen ja onnistunut. Itse en ole aiemmin törmännyt vastaavaan. En tiedä voinko edes puhua juonen kulusta tai henkilöhahmojen kehittymisestä, koska ne eivät sinällään ole pääasiassa.

Kirjan päähenkilö Ursula elää monen monituista elämää 1900-luvun alkupuolen Englannissa ja osin Saksassa. Kun hän kuolee, romaani ikään kuin alkaa alusta – myös elämä. Atkinson pohtii elämän sattumuksellisuutta, sitä, kuinka nyanssit vaikuttavat tulevaisuuteen. Pienet teot ja poikkeamat saattavat heittää Ursulan kokemaan aivan erilaisen elämän.

Kirja on ansiokas, mutta raskas luettava. Vaikka Atkinson kutoo rikkaalla kielellään Ursulan elämästä aina kiinnostavan, en valitsisi tätä lomalukemiseksi. Teemat ovat välillä raskaita ja teos on vaativa. 595 sivua on tällaisessa kirjassa paljon. Suosittelenkin kirjaa sellaiselle laatukirjallisuuden ystävälle, jolla on aikaa ja malttia syventyä teokseen ja pureskella sen sanomaa.

Kate Atkinson: Elämä elämältä. 595 sivua. Schildts & Söderströms, 2014. Alkuteos Life after life, 2013.

image

– Kate Atkinsonin kirjassa Elämä elämältä päähenkilö Ursula elää elämäänsä yhä uudestaan, mutta aina eri tavalla.