Lisa Genova: Edelleen Alice

Tämä kirja koskettaa. Lisa Genovan Edelleen Alice kertoo viisikymppisestä lingvistiikan eli kielitieteen professorista, joka saa kuulla sairastuneensa Alzheimeriin. Kertojana toimii Alice itse, joka vähitellen herää miettimään muistiongelmiensa syytä. Muistihäiriöt alkavat vaivihkaa ja ovat kuten monella kiireisellä ihmisellä: tavarat hukkuvat, sanat katoavat tai kertomuksen punainen lanka katkeaa kesken kaiken. Alicekin laittaa unohteluitaan ensin stressin piikkiin. Kun hän eksyy tutussa ympäristössä, hän vihdoin varaa ajan lääkärille.

Edelleen Alice kertoo taistelusta, mutta myös luopumisesta. Sairastavan omasta tuskasta, mutta myös omaisten surusta. Alicella on onnekseen vahva turvaverkko perheessään. Silti sairauden vääjäämätön eteneminen vaatii heiltä kaikilta paljon, liikaakin. Ammatikseen sanoja käyttävä akateeminen asiantuntija joutuu luopumaan ammati-identiteetistään, omaisista tulee omaishoitajia. Terävä äly sumenee hiljalleen ja Alice alkaa tulkia ympäristöään tunteilla. Hänen elämänarvonsa muuttuvat silloin, kun se vielä on hetkisen mahdollista.

Lukija tietää, että tässä kirjassa ei ole onnellista loppua. Juonenkin tietää etukäteen. Silti tarina koskettaa syvästi, sillä useimmilla meistä on, tai on ollut, läheisissään muistisairas. Sairaus huiputtaa kaikkia, potilasta, omaisia ja kuten tässä kirjassa, lukijaa. Silti Genova osaa kirjoittaa niin, että tarinaan ei tukahdu. Alicen näkökulma muuttuu, myös lukijan. Omaishoitajan näkökulmasta tarina olisi voinut näyttää hyvin erilaiselta.

Kirjasta on tehty myös elokuva, jonka pääosasta Julianne Moore palkittiin tänä vuonna Oscarilla.

Kirjaston kirja.

Lisa Genova: Edelleen Alice. 284 sivua. Wsoy, 2010.