Kate Morton: Kaukaiset hetket

Kate Morton tekee sen taas: Kaukaiset hetket on viihdyttävä ja liikuttava romanttinen jännäri.
Kate Morton tekee sen taas: Kaukaiset hetket on viihdyttävä ja liikuttava romanttinen jännäri.

Australialaisen Kate Mortonin (s. 1976) kolmas suomennettu romaani Kaukaiset hetket jatkaa hänen tyylilleen ominaisia romanttisia jännitystarinoita. Kaukaiset hetket on paksu lukuromaani, 727 sivua, mutta sivumäärä sallii pitkän tarinankerronnan. Se myös vaatii lukijaltaan antautumista, luottamista siihen, että kirjailija kyllä tietää mitä tekee. Vaikka tekisi mieli kiirehtiä, harppoa tarinassa eteenpäin, kerronnan soljuntaan asettautuminen palkitsee.

”– millä sanoilla selittäisin hänelle lukijan ja kirjoittajan välisen sopimuksen, narratiivisen ahneuden vaarallisuuden. Millainen pyhäinhäväistys oli möläyttää jotakin, minkä rakentamiseen oli uhrattu monta lukua; salaisuuksia, joiden kätkemiseksi kirjailija oli suorittanut lukuisia silmänkääntötemppuja”.

Morton aloittaa kirjansa hillitysti. Pääosassa on kolmekymppinen Edie, joka ei oikein saa otetta elämästään ja yrittää vältellä totuuden kertomista etäisille vanhemmilleen. Perheessä on tapahtunut tragedia, joka on jähmettänyt perhesuhteet, ja jonka aiheuttama suru estää ketään heitä elämästä.

Pääosassa on myös Mildehurstin linna. Iso, rapistuva linna, joka kätkee sisäänsä salaisuuksia, ja jonka seinät laulavat kaukaisista hetkistä. Linnassa asuu kolme iäkästä sisarusta, joihin Edie tutustuu yllättävää kautta ja joiden salaisuutta hän lähtee selvittämään. Samalla, kun hän tutkii sukuarvoituksia, myös hänen oman elämänsä solmut löystyvät.

Tarina kulkee usean eri kertojan ja aikakauden kautta, mutta kirjoittajalla pysyy langat hyvin käsissä. Juoni etenee, tiivistyy, jännite kasvaa, ja juuri kun luulet tietäväsi, kuinka tarina päättyy, saat yllättyä. Mitä tapahtui nuorukaiselle, joka koskaan ei saapunutkaan? Kuinka perhesiteet, perinteet, historia ja kunnia voivat jähmettää ihmiset paikoilleen niin, että oma elämä jää elämättä? Kuinka rakastavaiset joutuvat erilleen toisistaan?

”Mutta mikä oli myöhäistä? Välien korjaaminenko, jonkin vanhan vääryyden hyvittäminen? Syyllisyyskö hänet oli saanut palaamaan linnaan ja ajanut sitten pois ennen kuin menimme portista sisään?”.

Tämä kirja on arvostelukappale.

Kate Morton: Kaukaiset hetket. 727 sivua. Bazar, 2015.