Pia Ketola, Eija Bukowski, Leena Kokko, Anne Bäcklund ja Sari Suuronen: Sukupolvien silmukat

Sukupolvien silmukat

Sukupolvien silmukat -kirja on upea perinne-, kulttuuri- ja käsityöhistoriallinen teos. Sen eteen on tehty valtavasti töitä. Sen lukeminen paljastaa kuinka valtavasti on entisaikoina tehty töitä myös sen eteen, jotta alkuperäinen aineisto on saatu kerättyä museoiden kokoelmiin ja turvaan. Ei pidä myöskään unohtaa sitä työtä, joka mahdollistaa edellä mainitut: käsityöperinteen ylläpitäminen ja saattaminen emännältä tyttärelle.

Erityisen lämpöiset kiitokset jo tuonpuoleisiin siirtyneille karjalaisille tyttösille, toivikeille, äideille, mummoille ja ämmille, jotka neuloivat ja virkkasivat kauniita sukkia ja lapasia, sekä niille, jotka ymmärsivät näiden käsitöiden arvon ja lahjoittivat ne museoiden kätköihin. Ilman teitä emme voisi olla yhtenä silmukkana sukupolvien ketjussa. (s. 9)

Kehun tätä kirjaa siis estoitta. Pia Ketolan, Eija Bukowskin, Leena Kokon, Anne Bäcklundin ja Sari Suurosen huolella tekemä selvitystyö on koottu Maahengen julkaisemana kauniisiin kansiin. Käsityöharrastajista koostuva työryhmä on etsinyt kotimaisista museoista menetetyn Karjalan alueen sukkia ja lapasia.

He ovat etsimisensä lisäksi ”purkaneet” käsityöt ohjeiksi, joita seuraten on tavallisenkin käsityöharrastajan mahdollista kutoa tai virkata oman mummun tai vaarin kotipitäjän sukat, kalsut, sormikkaat, lapaset tai kintaat. Kaikkia pitäjiä ei tietenkään ole saatu yhteen kirjaan mukaan, mutta lähteissä on luettelo, missä muissa julkaisuissa on eri pitäjien malleja.

Ihastuin kovin tähän kirjaan sen ilmestyttyä ja sain inspiraation tehdä itselleni Raudun lapaset, Raudun evakon tytär kun olen. Toiselta puolelta sukujuureni ovat Jaakkimassa, mutta ne kintaat odottavat vielä vuoroaan.

Kirja on jaettu kuuteen varsinaiseen osioon aihealuettain. Niissä on kerrottu mallin historiaa ja annettu ohjeet joko yleisille karjalalaisille malleille (esimerkiksi Muuttolintuset, Elämän polkuja tai Karjalan ruusut) tai sitten pitäjille (esimerkiksi Rautu, Pyhäjärvi, Sortavala ja Äyräpää). Kirjan lopussa annetaan vielä vinkkejä ja selitetään tekniikoita ja kerrotaan, kuinka perinne elää.

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille Karjalan perinteistä tai juuristaan kiinnostuneille sekä erityisesti kaikille käsityöihmisille.

Kirjan lisäksi malleja ja ohjeita löytyy Ravelry-sivustolta.

Pia Ketola, Eija Bukowski, Leena Kokko, Anne Bäcklund ja Sari Suuronen: Sukupolvien silmukat. 176 s. Maahenki, 2014.